HR PARTNER CONSULTING

Interjú – avagy mit mutatunk meg magunkból a HR-esnek?


Minden álláskereső kicsit, vagy nagyon is, de valamennyi félelemmel és a megfelelés kényszerességével áll az interjúk hosszadalmas sora elé.
Van, aki a magabiztosság erőteljes belépőjét, van, aki a csendességet és kishitűséget húzza maga elé bástyaként a szinte egyetemi vizsgákra emlékeztető helyzetekben. És valóban, az egyetem illetve minden tanulmány, mely vizsgával zárul, egyfajta rendezett és megértett tudást kíván az embertől. 

A Life longlearning kifejezés a 90-es évek egyik legnagyobb diadalaképp élesen vésődik be a tanulni és fejlődni vágyó emberiség tudatába.
Az élethosszig tartó tudás építése valóban az alapja elménk pallérozásának és szellemi frissességünk megőrzésének egyaránt. Minden interjú és minden változás az életünkben a tanulás útján mutatja meg azt, hogy miképp is látnak bennünket mások. Éppen ezért nagyon nagy jelentőséggel bír, hogy az állás keresés első és legfontosabb részénél milyen válaszokat adunk a feltett kérdésekre.


1. A magabiztosság nem csupán megjelenés, hanem alapos iparági és munkaköri ismeret is.

A HR-es tanácsa:
Minden interjú előtt végezzünk egy kis versenytárs kutatást, hogy legyen tudásunk arról, hogy a jelenlegi cégünk hol található egy globális vállalati térképen. Legyen adekvát válaszunk az iparágat érintő legfontosabb változásokra, melyek uptodate-ek, és semmiképp se nyilatkozzunk negatívan a jelenlegi cégről, ahol épp dolgozunk.


2. Őszinteség kontra hazugság.

Igen ám, de mi van, ha valóban borzalmas a cég, és a reputációja is negatív?

A HR-es tanácsa:
Amennyiben egyértelmű pl. egy csődeljárás éppen most történése, avagy a csoportos leépítés, vagy épp bármi más ok a nagy plénum számára is, maradjunk a tényeknél.
Pl.: Valószínűleg értesült róla, hogy a cég instabil, és nincs tervben a stabilizálás szándéka.
Kivonulunk a magyar piacról. 
Nem szeretnék a továbbiakban itt maradni, mert nem fejlődöm és nincsenek jövőbeli terveim a jelenlegi munkaadómnál.
Semmiképp sem szabad érzelmes indulatokat közvetítetni, mert ha belekérdez a jó és kíváncsi HR-es, valószínűleg megérzi a haragot, a dühöt, és ez nem vet ránk jó fényt.


3. Az a bizonyos, „mik az erősségei és gyengeségei” kérdés.

Nem véletlenül kérdezi meg a kiválasztó, hiszen önismeret kell a válaszhoz. És bátorság.

A HR-es tanácsa:
Ma már nem trendi a gyengeség visszaforgatása, előnnyé kovácsolásba.
A gyengeségeink a saját tükreink, a tagadás helyett vállaljuk fel őket, mert ha nem szeretjük előtérbe helyezni a munkavégzés egy bizonyos részét, vagy a személyiségünk megnyilvánulása valóban gondot okoz számunkra, akkor tudnunk kell, hogy milyen munkát nem pályázunk meg és milyet nagyon is igen, nagy szeretettel és fejlődési szándékkal, melynek hangot adunk.
Például:  Az adminisztrációt nem annyira kedvelem, de elfogadom, ha a munkám 30%-nál nem több és szívesen fejlesztem is ezt a területet.


4. Meséljen magáról, a munkán kívül eső életéről.

Hm. Itt elakadunk, majd jobb esetben a kutyánkról, rosszabb esetben a gyerekekről kezdünk el beszélni.

A HR-es tanácsa:
A HR-es nem robot, és ha igazi empata, akkor kíváncsi ránk, de nem mindenre, ezért ügyeljünk arra, hogy ne hozzuk magunkat és a másikat sem kellemetlen helyzetbe.
Az viszont nagyon is fontos, hogy a kutyával a természetben sétálni miért tesz jót a lelkünknek, és hogy elsősorban Anyák és Apák vagyunk, egyébként pedig szeretünk olvasni (tudjuk megnevezni az épp olvasott könyvet) és a jóga nem kampányszerű cselekvés számunkra, hanem kikapcsolódás és feltöltődés heti egyszer munka után.


5. A bérigény, mint az utolsó tapogatózó kérdések egyike.

A tudásunk számosítása kellemetlen téma, egyfajta zavar övezi.
Azonban erre nincs semmi szükség. Mi magunk fogalmazzuk meg saját piaci értékünket, de ehhez biztosnak kell lennünk abban a tudásban, amelyért fizetséget kapunk.

A HR-es tanácsa:
Amennyiben nekünk szegeződik a kérdés, hogy mennyit szeretnénk keresni, bruttó, nettó, zavarban lét helyett egyenes háttal és magabiztos tekintettel válaszoljunk bruttó összegben.
Sok gyakorlást igényel, de menni fog.


A sikeres interjúra történő felkészülés lépései:

  • Az előkészületek a CV-nk ismeretével kezdődnek, mely, ha lehet, férjen rá egy oldalra.
  • A tükör előtt, magunkat figyelve szánjunk a gyakorlásra kétszer egy órát, és hangosan mondjuk ki, amit fontosnak tartunk.
  • Olyan ruhát válasszunk, mely azonos a személyiségünkkel, amiben jól érezzük magunkat és kellőképp alkalomhoz illő (elegánsan casual).
  • Definiáljuk vágyainkat, céljainkat, és ismerjük meg a céget, ahova jelentkezünk. Amennyiben fejvadász hív meg minket és nincs előzetes ismeretünk, kérdezzünk legalább két kérdést, de maximum 3-at.
  • Bátran igyunk vizet az interjú során, mert oldja a feszültséget.
  • Legyen élő a kapcsolat az interjúztatóval, keressük fel az interjú után.


Sok sikert kívánunk az elhelyezkedéshez.vissza
E-mail:info@hrpartnerconsulting.hu
telefon: +36 1 226 4217
HR Partner Consulting Kft.
Adatvédelmi szabályzat

Valódi partner, valódi megoldások.

Fel