HR PARTNER CONSULTING

Megtartás (1. rész)


Az igazi vezetők a napjuk nagy részében kommunikálnak: egy részét networkingelnek, azaz külső kapcsolatokat ápolnak, külső kommunkációt végeznek, de a nap 1/3-dát az embereikkel töltik, belső kommunikációt végeznek.  Nemcsak irányítják őket, kiosztják a feladatokat, hanem figyelnek rájuk, gondoskodnak róluk, meghallgatják őket. Ebben a tevékenységben a HR tudja támogatni a vezetőt, amennyiben van HR osztály. Ha nincs, akkor ez a feladat teljes egészében az ügyvezetőre hárul. Felmérés szerint egy jó vezető a napjának 26%-ában az emberi erőforrás menedzsmenttel, people menedzsmenttel, azaz az embereivel foglalkozik – ez kb. naponta 3 óra!

Önöktől mikor kérdezték meg utoljára a munkahelyükön, hogy: Mivel szeretnél ma foglalkozni, mi érdekel téged igazán, mi ad kihívást a mai napon neked? Ha tegnap, akkor nagyon szerencsések, ne váltsanak munkahelyet, ha 1-2 hónapja, még ott sem nagy a baj, de ha az elmúlt 6 hónapban ilyen irányú kérdést nem tett fel önöknek a vezetőjük, az már gond, az már nem jó jel.

Ha ön vezető, akkor így szól a kérdés: Mikor kérdezte meg közvetlen beosztottjait a fentiekről? Érdekelte a válaszuk? Mit tett azért, hogy a válaszuknak megfelelően és a célból támogassa a csapatát?

A nagy fluktuációról sokan panaszkodnak ma Magyarországon, de vajon hány vezető teszi fel a kérdést ilyenkor magának, hogy mit tettem azért, hogy itt maradjon a munkatársam?

Javaslataim 6 pontban, hogy tartsuk meg az embereinket hosszabb ideig:

  1. Legyünk hiteles vezetők: azt mondjuk, amiben hiszünk és azt tegyük amit mondunk!
  2. Értékeink mellett, érdekeinkkel szemben is tudjunk döntést hozni, ha úgy szükséges!
  3. Találjuk meg az egyéni motivációikat a munkatársainknak!
  4. Tanítsuk a munkatársainkat – fejlesszük őket és mutassunk példát!
  5. Csapatok számára mutassunk célt: magyarázzuk el miért arra tartunk, oda megyünk, nem elég a víziót felvázolni, meg is kell értetni a csapattal azt.
  6. A stratégiai célokat bontsuk le egyéni célokra, hol van a munkatárs egyéni szerepe ebben, hol a helye a folyamatban, mi a teendője!

És a plusz 1: Tölts időt az embereiddel, figyelj rájuk!

 

Bordás Beáta

HR Outsource üzletágvezető

HR Partner Consulting


vissza
E-mail:info@hrpartnerconsulting.hu
telefon: +36 1 226 4217
HR Partner Consulting Kft.
Adatvédelmi szabályzat

Valódi partner, valódi megoldások.

Fel