HR PARTNER CONSULTING

Mikor hatékony a kompetencia-mérés?


Egy új munkatárs kiválasztása során vagy épp a munkatársak fejlesztésekor kiváló módszertant jelentenek a kompetencia-mérések. Nézzük most a két leggyakoribb megoldást: az Assessment Centert és a Development Centert. Mik a hasonlóságok és hol rejtőznek a különbségek?

Biztosan a jó jelöltet választom?

Az Assessment Center (AC) az olyan kiválasztási folyamatoknál igazán hasznos módszertan, amelyben a jelöltek készségeinek, képességeinek mérésén van a hangsúly és kevésbé számít a megszerzett szakmai gyakorlat, az adott területen eltöltött évek száma. Az AC népszerűségét az biztosítja, hogy használatával 70-80%-osra növelhető a felvett munkatársak beválási mutatója. A jelöltek egy egész napos AC keretein belül többféle feladaton mennek keresztül (egyéni, csoportos, prezentáció, szerepjáték, stb.), mely feladatok során a megfigyelői csoport (általában 4 megfigyelő) értékeli az egyéni kompetenciáikat.

További információ az Assessment Centerről ITT.

Belső fejlesztés

A Development Center (DC) módszertan a belső munkatársi kompetencia-felmérések egyik eszköze, mely elsősorban fejlesztési fókuszú. Nagyon hasznos azokban a vállalati helyzetekben, mikor a szervezetben megüresedő vezetői pozícióra (vagy ritkább esetben szenior szakértői pozícióra) belülről szeretnének előléptetni munkatársat. Általában azokban a cégkultúrákban jellemző a módszertan használata, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek az egyenlő elbírálás elvére vagy az éves teljesítmény-értékelésen túl más típusú kompetenciákat szeretnének felmérni. Olyan helyzetekben is objektivitást biztosít, mikor egy adott vezetői csoportot egy újfajta kompetencia profil szerint kívánnak fejleszteni.

További információ az Development Centerről ITT.


vissza
E-mail:info@hrpartnerconsulting.hu
telefon: +36 1 226 4217
HR Partner Consulting Kft.
Adatvédelmi szabályzat

Valódi partner, valódi megoldások.

Fel