HR PARTNER CONSULTING

Milyen a jó CV?


A megfelelően felépített önéletrajz kulcsfontosságú a munkakeresés során, hiszen egy rutinos fejvadász vagy recruiter már akár 10 másodperc alatt megállapítja, érdemes-e tovább foglalkozni a jelentkezővel. Az interneten rengeteg sablon közül válogathatunk, azonban érdemes rászánni az időt a tökéletes CV megalkotására. A következő 7 pontban az alapoktól nézzük meg, hogyan is épül fel egy eredményes önéletrajz. 

 
1. Fénykép 
Ügyeljünk arra, hogy megfelelő felbontású fényképet használjunk – és lehetőleg ne a nyaralás utolsó napján készült fürdőruhás fotóra essen a választás. Érdemes megkérni egy jó szemmel megáldott kollégát vagy barátot, aki segít a megfelelő business fotó elkészítésében. Nézzünk szembe a kamerával, mosolyogjunk természetesen és öltözzünk az alkalomhoz illően. 
 
2. Terjedelem 
Ügyeljünk az önéletrajz megfelelő terjedelmére is – tapasztalattól függően maximum 2 oldalban érdemes gondolkodni. Az ennél hosszabb CV már valószínűleg nem elég tömör és releváns, így nem is fogják minden esetben végig olvasni. Fontos azonban, hogy ne csak a korábbi munkahely és a betöltött pozíció neve férjen ki, hanem egy bővebb leírás is, amiben részletezzük a feladatokat és felelősségi köröket.
 
3. Stílus 
Örök dilemma, hogy a CV kreatív és színes, vagy lényegre törő és letisztult legyen. Amennyiben nem esünk át a ló túloldalára, egy kis kreativitás nem árthat. Nagyon fontos azonban szem előtt tartani az adott pozíciót és saját szakmai tapasztalatunkat – a túl sok kreatív elemmel telezsúfolt önéletrajz ugyanis azt a hatást keltheti, hogy a jelentkező szakmai tapasztalatát (vagy annak hiányát) takargatja. Egy áttekinthető, jól szerkesztett önéletrajz egy kis kreatív kiegészítéssel – mint például egy releváns infografika - sokkal eredményesebb lehet. Amennyiben kétnyelvű önéletrajzot készítünk, minden esetben tükörfordításos módszert használjunk: tehát a két nyelven írott változatokban ne legyen eltérés!
 
4. Célok 
Az igazán céltudatos jelöltnek tudnia kell konkrétan megfogalmazni szakmai céljait. Népszerűek az olyan sablon mondatok, mint: „Szeretnék egy fiatalos, dinamikus csapatban fejlődni és hozzájárulni a vállalat sikereihez”. Egy kiválasztási folyamat során rengeteg ehhez hasonló üzenettel találkozik a recruiter, azonban ez eléggé semmitmondó – foglaljuk össze röviden, lényegretörően, vázlatpontokban, hogy pontosan mit is szeretnénk elérni jövendőbeli munkahelyünkön! 
 
5. Szakmai tapasztalat hangsúlyozása 
A különböző, szakmához nem szorosan kapcsolódó gyakornoki vagy átmeneti munkákat egészen nyugodtan hagyjuk ki a felsorolásból - érdemes a legutóbbi 3-4 releváns munkahelyet feltüntetni, időrendben visszafelé: tehát a legutolsó munkahelyünk kerüljön előre, és így tovább. Előfordulhat, hogy olyan pozíciót pályázunk meg, ahol fontos lehet számadatokkal alátámasztani eredményeinket. Ez esetben előnyös ennek feltüntetése, azonban a hangsúly végig maradjon a feladatkörökön és felelősségeken. 
Amennyiben rendelkezünk valamilyen speciális tudással (bizonyos programok, rendszerek ismerete), azt tüntessük fel az önéletrajzunkban is – így a toborzók megtalálnak minket ha erre szűrnek rá.
 
6. Social Media  
Nem mondunk újat azzal, hogy a recruiterek ellenőrzik a jelentkezőket a közösségi médiában is. Érdemes ellenőriznünk, milyen adatok elérhetőek rólunk ezeken a felületeken – és amennyiben esetleg kompromittáló lehet a tartalom, kozmetikázzuk az oldalainkat.  

7. Utolsó simítások
A fájl elmentésekor ajánlott pdf formátumot használni, így egészen biztosan nem csúsznak el a kreatív elemek sem. Ezen felül maga a fájl neve is legyen egyszerű és érthető – például: Név_CV.pdf. Semmiképpen sem ajánlott egy általános „CV_jav” elnevezés, vagy valamilyen értelmetlen betűkombináció.
Figyeljünk arra is, hogy megfelelő betűtípussal dolgoztunk-e: ha jól olvasható és még az ékezeteket is jól kezeli, akkor nem lehet gond! 

8. Ellenőrzés
Végül, de nem utolsó sorban a CV elküldése előtt ellenőrizzük le – igen, még egyszer – hogy találunk-e helyesírási hibát vagy elütést, hiszen ez (többek között) a precizitásunkat tükrözi. 
A jelentkezés elküldésekor fordítsunk megfelelő figyelmet a tárgy mezőre – legyen egyértelmű, mit is tartalmaz a levelünk. Például: „Jelentkezés a Beszerző pozícióra_Nagy Ildikó”.

 
 
Amennyiben további segítségre volna szükséged a munkakeresésben, válaszd karrier coaching szolgáltatásunkat! Bővebb információ: Karrier - Coaching 


vissza
E-mail:info@hrpartnerconsulting.hu
telefon: +36 1 226 4217
HR Partner Consulting Kft.
Adatvédelmi szabályzat

Valódi partner, valódi megoldások.

Fel