HR PARTNER CONSULTING

A mindfulness és reziliencia szerepe a mindennapokban


Manapság egyre többet halljuk a mindfulness és reziliencia kifejezéseket, azonban fontosnak tartjuk tisztázni, mit is jelentenek ezek a fogalmak és hogy miért olyan fontosak a vállalatok szempontjából. A mostani stresszes, bizonytalan helyzetben pedig különösen kiemelt szerepet élvez a mindfulness filozófia elsajátítása és az ellenálló képesség – avagy a reziliencia – fejlesztése.


Reziliencia


A reziliencia kifejezés egyfajta ellenállást jelent. Képzeljünk el egy műanyag rudat, amit épp annyira szeretnénk meghajlítgatni, hogy utána teljesen vissza tudjon állni az eredeti formájába, tartós deformáció nélkül. Hasonló folyamatok zajlanak le bennünk, emberekben amikor teherbírásunkról, munkatűrő képességünkről beszélünk. A reziliencia célja, hogy megtaláljuk azt az optimális terhelési szintet a munkában, amely mellett – természetesen a megfelelő pihenés és regeneráció után - fenntartjuk a csúcsteljesítményünket.

Fontos megemlíteni, hogy a reziliencia fejlesztése során nem a stressz közvetlen kezelésére fókuszálunk, hanem az optimális energiaszint megtartására. A bennünk rejlő pozitív tulajdonságok és képességek erősítése a cél, nem pedig a hiányosságok feltárása. Hétköznapi nyelven azt tanuljuk meg, hogy egy esetleges mélypont esetén mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy „felálljunk a padlóról”. Természetesen mindemellett fő célunk az is, hogy megelőzzük ezeknek a mélypontoknak a kialakulását az önismeretünk segítségével.
 
Mindfulness

Ezzel szemben a mindfulness egy életfelfogás, amely több évezredes múltra tekint vissza. Ezért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a mindfulness nem csak egy eszköztár – sokkal inkább a mindennapjainkat meghatározó filozófia, amelynek segítségével tudatosabbak lehetünk a jelenben. A mindfulness-re jellemző a kíváncsi, kedves és figyelmes attitűd. Konfliktus helyzetekben segít egy kis lépést hátralépve együttérzőbb szemléletmódot kialakítani és elfogadóbbá válni - ennek köszönhetően pedig a stressz szintje is alacsonyabbá válhat.

A mindfulness szemlélet elsajátításával azonban a reziliencia is fejlődik: a tudatos jelenlét kialakításával sokkal ellenállóbbá válunk a mindennapi stresszhelyzetekben. 

Miért fontos a mindfulness és a reziliencia fejlesztése HR szempontból?

Manapság a legtöbb vállalatnál nem csak az a gond, hogy ugrásszerűen megnőtt a kollégákat érő stressz és a kiégés veszélye – az okozza a legnagyobb problémát, hogy hajlamosak vagyunk egyáltalán nem foglalkozni ezekkel a tényezőkkel egészen addig, amíg már túl késő. Sokan kifejezetten káros eszközökkel próbálnak küzdeni a mindennapi stresszel szemben, ami hosszú távon pedig egyáltalán nem fenntartható és egyenes utat jelent a kiégéshez.  

A fent említett módszerek segítik a szervezeteket abban, hogy a munkavállalók a megfelelő eszköztárhoz forduljanak a stressz elleni harcban, kiegyensúlyozottak tudjanak maradni és teljesítményükből is kihozzák a maximumot.


vissza
E-mail:info@hrpartnerconsulting.hu
telefon: +36 1 226 4217
HR Partner Consulting Kft.
Adatvédelmi szabályzat

Valódi partner, valódi megoldások.

Fel