HR PARTNER CONSULTING

Munkaerőpiaci helyzetkép


A KSH friss adatai szerint egyértelműen nőtt a foglalkoztatottság, méghozzá úgy, hogy az elsődleges munkaerőpiac erősödik, a közfoglalkoztatottak száma pedig folyamatosan csökken. A trend nem új, ez a fellendülés is azt erősíti meg, hogy a magyar gazdaság továbbra is dinamikus növekedési pályán halad és a vállalatok munkaerő-kereslete erős.


A KSH 110 ezer közmunkást számolt, és mostanra ennél is többen, 118 ezren dolgoznak külföldön. Közmunkások és külföldön dolgozók nélkül 4 millió 290 ezren dolgoztak az országban. De vajon, hogy hat ez a HR folyamatokra? Mik a legaktuálisabb kihívások? 

A Deloitte 2019-ben elkészítette munkaerőpiaci helyzetképét*, amely a szokásos iparági tendenciák mellett számtalan újdonságot is tartalmaz. A 119 országot összefogó kutatás közel 10 000 üzleti szereplőt kérdezett a HR trendekkel kapcsolatban. 


Egyértelműen látszik, hogy a technológiai fejlődés, a foglalkoztatási formák megváltozása, a munkahelyi egyenlőtlenségek, valamint a generációs különbségek is óriási kihívás elé állítják a szervezeteket. A munkavállalók megtartása, motiválása mind komolyabb feladat, a cégek pedig más-más módon próbálnak reagálni a kialakuló helyzetekre. 

A Deloitte a kutatás eredményei alapján a 2019-es emberierőforrás-trendeket három cselekvési kategóriába csoportosította: 

Munkaerő - hogyan küzdhet meg egy szervezet a jelenkori kíhívásokkal?

Szervezet – milyen szervezetfejlesztési lépések szükségesek a hatékonyság növeléséhez?

HR – miként tud a HR a szervezeti átalakulás élére állni?


Fontosság szerint összefoglalva (nagyon fontos és fontos kategóriák együttese) az alábbiak a Deloitte Humán Tőke Trend felmérés 2019 legfőbb irányvonalai:

1. Új tanulási, fejlesztési módok (86%)

2. Értelmes munkavégzés (84%)

3. Vezetőfejlesztés (80%)

4. Belső mobilitás (76%)

5. HR-felhő (74%)

6. Tehetségek céghez vonzása (70%)

7. Javadalmazás újragondolása (69%)

8. Szupermunkakörök létrehozása (66%)

9. Csapatmunka (65%)

10.Alternatív munkaerő alkalmazása (41%)


*Forrás: https://vezetofejlesztes.hu/deloitte-human-toke-trend-2019/


vissza
E-mail:info@hrpartnerconsulting.hu
telefon: +36 1 226 4217
HR Partner Consulting Kft.
Adatvédelmi szabályzat

Valódi partner, valódi megoldások.

Fel