2024. február 26


Manapság nincs egyszerű helyzetben az a cég, aki új embert szeretne felvenni: egyes területeken, egyes pozíciókra szinte lehetetlen megfelelő munkaerőt találni (vagy nagyon hosszú idő kell hozzá), arról nem is beszélve, hogy óriási a verseny a legjobbakért. Hogy megugorjuk az olykor lehetetlent, érdemes profi segítséget kérni, és bevonni egy fejvadász céget az új munkatárs megtalálásának folyamatába. Ebben a blogposztban bemutatjuk, hogy a HR Partnernél szakembereink hogy közelítenek a fejvadászat kérdéséhez!

Előtérben az élmény és a munkáltatói márka

A munkaerőpiac képzeletbeli polcain a szabad pozíciók úgy sorakoznak, mint a boltban az árucikkek. Az álláskeresők az állásportálokon, börzéken karrieroldalakon mérhetik fel a kínálatot és választhatják ki, hogy melyek a legszimpatikusabbak. A fejvadászat ennél sokkal specifikusabb: itt is adott egy pozíció, viszont ebben az esetben a fejvadász az, aki összeköti a nyitott pozíciót azzal az emberrel, akit a cég a legmegfelelőbbnek talál.

A fejvadászat során fontos, hogy a jelölt milyen impulzusokkal találkozik, hogyan éli meg az egész folyamatot. Ez ugyanis alapjaiban határozza meg, a kimenet sikerét. Meggyőző élményekre, tapasztalatokra van szükség, és arra is, hogy a fejvadász folyamatosan frissítse az alkalmazott metódusokat.

A megfelelő munkatárs megtalálása a humán erőforrás feladatok közé sorolandó. Érdemes azonban egy lépést hátra lépni, és könnyen beláthatjuk, hogy komplexebb szemléletre van szükség.

A HR Partnernél hisszük, hogy ha a legjobbakkal akar a cég dolgozni, akkor olyan környezetet, kultúrát kell felépíteni, ami csábító lehet a jelöltek számára.

Ha egy profi fejvadásszal dolgozunk együtt, akkor segítséget kapunk az új munkaerő megtalálásában és a munkáltatói márka építésében is.

3 helyzet, amikor nem kérdés, fejvadászra van szükség!
 

Megakadt folyamat

Tipikusan ilyen szituáció, amikor a toborzás elindult, de a folyamat valamilyen okból kifolyólag elakadt. Ha a cég nem képes önerőből tovább lendülni a nehézségeken, akkor érdemes bevonni egy külső segítséget, a fejvadászt.

Vezetői pozíció

A vezetői pozíciók esetében általában igaz, hogy a megfelelő jelöltek már valahol alkalmazásban állnak, nem aktív munkakeresők. Közvetlenül kell felvenni velük a kapcsolatot, és elérni, hogy érdeklődjenek az új pozíció iránt, annak ellenére, hogy van munkájuk. Ez egy igen érzékeny és nagy tapasztalatot igénylő folyamat, amely sokkal eredményesebb, ha fejvadász csinálja.

Bizalmas keresés

A harmadik klasszikus helyzet, amikor olyan ember helyére keresnek új munkatársat, aki még betölti az állást. Ilyenkor különösen fontos a diszkréció, amit egy fejvadász maximálisan képes biztosítani.

Halászat a zavarosban: a fejvadász cég kiválasztása

Tegyük fel, hogy cégvezetőként belátjuk, hogy együtt szeretnénk dolgozni egy fejvadász céggel. Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen szempontok alapján válasszunk! A piacon meglehetősen nagy a kínálat, honnan tudhatjuk, hogy kivel érdemes együttműködni? A HR Partner tapasztalatai alapján az alábbi szempontokat érdemes figyelni!

Az egyik legfontosabb a szaktudás. Fel kell mérni, hogy a fejvadász cég mennyi ideje dolgozik a szakmában, milyen tapasztalatai vannak és az sem utolsó, hogy hogyan dolgozik együtt az ügyfelekkel.

Lényeges, hogy meglegyen a bizalom a fejvadász cég irányába, ez ugyanis az alapja a közös munkának. A referenciák például megerősíthetnek abban, hogy valóban profikkal van dolgunk. Ha látjuk, hogy milyen sikereket értek el, milyen helyzeteket oldottak meg, akkor az bizalmat ébreszthet.

Célszerű felmérni azt is, hogy a fejvadász cég milyen értékeket követ, például mekkora gondot fordít a munkatársak fejlesztésére, mennyire követik a trendeket, mennyire integrálják az új módszertanokat. És ami a legfontosabb, hogy megvan-e a közös hang, a közös nyelv a munkához.

A fejvadászat kihívásai

A fejvadászat komplex folyamata egyre nagyobb kihívás a jelöltek és a megbízók, vagyis a munkaadók perspektívájából egyaránt.

Jelöltoldalról az egyik legnagyobb nehézséget a bizalom, a partneri gondolkodás hiánya okozza. Sok esetben például az interjún a jelölt nem jelenik meg, és az időpontot előzetesen nem mondja le, de az is gyakran megesik, az önéletrajzban feltüntetett adatok nem egyeznek meg a valósággal. Ezek jelentősen megnehezítik a fejvadász munkáját.

Sokan azt gondolják, ha megbíznak egy fejvadász céget, akkor hátradőlhetnek, és majd úgy özönlenek a legjobb jelöltek. Azonban a fejvadászat, ha jól végzik a szolgáltatók, akkor egy tanácsadói munka. A HR Partnernél például konzultálunk az ügyfeleinkkel és egy intenzív párbeszéd alapján találjuk meg a megfelelő jelölteket, akik aztán hosszú távon maradnak a cégnél. Ebbe időt kell befektetni az ügyfél és a fejvadász oldaláról is. Minél jobb az előkészítés, minél jobban megértjük az igényt annál gyorsabban tudunk jó jelölteket hozni. Ha csak egy vázlatos profilt kapunk, akkor egész biztosan hosszabbra nyúlik a folyamat, mert több körben kell majd később egyeztetni.

Ügyvezetőnk Ladics Viki szerint: „A fejvadászat az adott cég előre tolt HR csapata. Akkor működik jól, ha mi is megismerhetjük a céget és úgy tudunk jelölteket gyűjteni, mintha magunkhoz keresnénk új kollégát. A sikeres fejvadászat az ügyfél és a tanácsadó összjátéka, pont, mint egy csapatsport.” 

Ha érdekel, hogy mi hogyan dolgozunk, akkor látogass el a weboldalunkra!


Hírlevél, hogy ne maradj le

legyél naprakész!

Rólunk. Mondták.

Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben és tanácsainkban.
HR Partner
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Hosszú távra visszanyúló gyümölcsöző együttműködésünk van a HR Partner Consulting több üzletágával is, jól ismerik már a kollegáinkat, kultúránkat, így minden új feladatnál, már félszavakból is megértenek minket és segítenek továbbmenni az úton, testreszabottan támogatják fejlődésünket, új ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Szakmai profizmusukat gazdagítja, hogy tanácsadóik, trénereik nagy része a vállalati oldalon is szereztek széleskörű tapasztalatot, így akár tréningről, akár fejlesztésről vagy fejvadászatról van szó, holisztikusan közelítik meg a feladatot, az üzleti szempontokat is figyelembe véve a fejlesztési feladatok mellett.


    Kovács Viktória
    HR Igazgató, EOS Magyarország
  • HR Partner
    Azon szerencsések közé tartozom, akik mind jelölti, mind megrendelői oldalról megtapasztalhatták a HR Partner Consulting működését. Egy korábbi, végül törölt keresésük révén kerültem kapcsolatba velük, és kiemelkedően jó jelölt élményben volt részem. Így mostani pozíciómban biztos lehetek benne, hogy amikor számunkra keresnek új kollégákat, ők is ugyanezt a jelölt élményt tapasztalhatják meg. Igazi csapattagok a keresési projektek alatt, végtelen kedvességgel, türelemmel és profizmussal kezelik a változásokat, esetleges nehezebb helyzeteket. Bátran ajánlom őket mindenkinek.


    Kelsánszky Mária
    Country HR Director, Affidea Magyarország Kft.
  • HR Partner
    Az elmúlt évek során több közös munkában vettünk részt. Mindig éreztem azt a szándékot, hogy valóban megértsék a szervezeti és vezetői igényeinket, s arra adjanak megoldást. A közös gondolkodás külön élmény volt számomra. A HR Partner Consulting munkatársai soha nem voltak restek bátor kérdéseket feltenni nekem, ahogy a javaslataimat is mindig nyitott szívvel fogadták.


    Kriszt Hajnalka
    People and Performance Manager, LeasePlan
  • HR Partner Consulting
    Személy szerint nagyon hitelesnek találom szakmailag és emberileg is azokat a trénereket, szakértőket, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Az ő szakmai felkészültségük és hitelességük nagyon könnyen megteremtette azt a bizalmi légkört, ami szükséges ahhoz, hogy jól együtt tudjunk dolgozni. A vezetői csapat is nagyon hamar elfogadta őket, és nagyon könnyen kialakult az együttműködés.


    Heiszmann Henrietta
    HR Igazgató, Extreme Digital
  • Rólunk mondták
    Számomra a legnagyobb értéket a HR Partner Consulting csapatában az jelenti, hogy szinte az első pillanattól kezdve, már a legelső beszélgetés alkalmával pontosan értik és meg is akarják érteni a szervezet problémáját. Amikor felhozzuk az alapvető dilemmát, úgy érzem, mintha a saját csapatom tagjai ülnének ott velem szemben - gyakorlatilag fél órán belül egymás nyelvét beszéljük.


    Nemes János
    HR Igazgató, Biotech
  • Ügyfeleink bíznak szakértelmünkben
    Azt szeretem bennük, hogy szakmailag nagyon magas szinten állnak és nagyon jó tanácsaik vannak. Mindig úgy érzem, hogy én vagyok a legfontosabb ügyfelük és ez nekem nagyon fontos. A másik, ami közös bennünk, az az, hogy mindketten megkaptuk a Családbarát Vállalat díjat. Erre én különösen büszke vagyok a cégünknél is és arra is, hogy a HR Partner Consulting ennyire fontos szerepet tulajdonít az elmenő kismamáknak, visszatérő kismamáknak és a kispapáknak is.


    Markovits Dóra
    HR Igazgató, Celanese Magyarország
  • 10 éves HR Partner Consulting
    Azért szeretek a HR Partner Consulting munkatársaival dolgozni, mert nagyon figyelnek arra, hogy mi kik vagyunk és mi az, ami minket valóban foglalkoztat. Az az energia, ami korábban arra ment el, hogy egymással viaskodtak, civakodtak vagy egyszerűen csak nem értették egymást a kollegák, ez most hasznosulni tud, mind a produkciók színvonalának emelése érdekében, azon túl, hogy egy sokkal jobb légkörben dolgoznak egymással. Azt látom, hogy a vezetőtársaim a saját csapatukkal is egyre jobban tudnak kommunikálni és egyszerűen a légkör minőségileg javult az elmúlt időszakban.


    Kosztolánczy Gábor
    Vezérigazgató-helyettes,
    Művészetek Palotája
ÜGYFELEINK

ők már bíznak bennünk

  • borsodi-sorgyar-logo
  • heineken
  • unilever
  • progressive
  • t-home
  • agco
  • mupa
  • mortoff
  • alma
  • doka
  • celanese
  • delta
  • balabit
  • spice
  • zinemath
  • mavir
  • commerzbank
  • kpmg
  • fkf
  • p2m-logo
  • avon
  • accace
  • schibsted2
  • ge
  • persecutor
  • adevinta-logo
  • kuka-logo
  • fundamenta
  • bonafarm
  • ingatlan
  • monsanto
  • eurolog
  • knorr
  • ot
  • mnb
  • hps-group
  • spar
  • lufthansa
  • abacus-medicine
  • molson
  • dbh
  • edigital
  • gdf-suez
  • inter
  • mvm
  • mazars
  • zoboki
  • thyssenkrupp
  • pepco-logo
  • bator
  • etyek
  • graphisoft
  • mondalez
  • caussade1
  • bisnode
  • scitec
  • dtz
  • cafe-commonications-logo
  • kleffmann
  • blackbelt
  • EOS_WM_RGB_red
  • kilgray
  • nuskin
  • metro
  • eon
  • microsoft
  • ing
  • vatera
  • jti
  • gyokerek-es-szarnyak
  • knh-logo
  • exim
  • adr
  • cisco
  • euralis
  • generali
  • elmu
  • bd
  • sanofi
  • sandoz
  • nec
Pro Bono

partnereink

gyökerek és szárnyak
három királyfi, három királylány
országos mentőszolgálat
bátor tábor
Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat
Együttműködő

partnereink

Kapcsolat

várjuk a megkeresésedet!

HR partner

HR PARTNER CONSULTING KFT.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.
I. em. 4. sz.


KAPCSOLAT
HR Partner Consulting Kft.
Valódi Partner, Valódi Megoldások.
LÉGY NAPRAKÉSZ
kövess minket itt is

Ne maradj le legfrisseebb híreinkről és eseményeinkről!


© HR Partner Consulting Kft.
site by Meraki
Oldal tetejére